Informačné centrum

Europe Direct Trenčín

Hlavná stránka > Najčastejšie potravinové riziká v EÚ vlani

Najčastejšie potravinové riziká v EÚ vlani

Medzi najčastejšie nahlasované riziká v potravinách v EÚ vlani patrili ortuť v rybách, aflatoxíny v orieškoch a salmonelóza v ovocí a zelenine. Vyplýva to z výročnej správy Európskeho systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá (RASFF) za rok 2015. Európska komisia vlani vďaka tomuto systému obdržala 3049 oznámení o možných rizikách, ktoré predstavujú potraviny a krmivá. Až 775 sa týkalo závažných zdravotných rizík. Zo Slovenska bolo 34 notifikácií.

Systém RASFF bol spustený pred 37 rokmi. Funguje nepretržite 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Prostredníctvom tohto systému sa kontrolné organy členských štátov informujú a akýchkoľvek podozrivých tovaroch. Systém včasného varovania umožňuje, aby štátne orgány vedeli včas zakročiť (napr. stiahnutie škodlivých potravín z obchodov). Ak sa odhalí vážny a pretrvávajúci problém, Komisia zašle vnútroštátnym orgánom príslušnej tretej krajiny list so žiadosťou o urýchlené prijatie nápravných opatrení. RASFF zohral dôležitú napríklad pri otravách metanolom v ČR alebo aj pri škandále s konským mäsom.

Nové výzvy ako napríklad globalizácia, potravinové podvody, či elektronický predaj si vyžadujú ďalšiu a užšiu spoluprácu medzi RASFF a vládnymi systémami, ktoré sa zaoberajú potravinovou bezpečnosťou a verejným zdravím.



Celú výročnú správu RASFF ako aj infografiky nájdete tu

Zverejnené 26. august 2016